Heel hard aanmoedigen

Wat is jouw geheim? Een collega van de hogeschool waar ik lesgeef wilde dat wel eens weten. "Heel hard aanmoedigen!" Riep ik een beetje gekscherend. Maar in de kern is dat wel wat ik doe. Want wat gebeurt er als je mensen aanspoort en aanspreekt op hun sterke punten? Dan ontstaat de energie en het vertrouwen om te durven experimenteren. Zodat je je grenzen kunt verleggen en leert kijken naar  mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Dan is er geen goed of fout, maar ruimte voor verbeelding. Dan is er geen ja maar, maar ja en... en dan ontstaan er mooie dingen. Ik heb het met eigen ogen zien gebeuren. En jij? Welke mogelijkheden zie jij? In je werk, in je leven, als mens? Waar maak jij ruimte voor je verbeelding?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Jacques (donderdag, 31 juli 2014 09:53)

    Met heel hard aan- moedigen kom je er niet alleen. Het kan een enthousiast hulpmiddel zijn, welke twee beide enthousiast aan- moedigen destructief kunnen werken als de lading ten overstaande van de zelfkennis nog onduidelijk is of misschien nog niet zo wordt gevoelt en daardoor niet wordt gezien en begrepen, betekent dat wil iemand zijn moedig zijn kunnen aanspreken, dan dient hij of zij allereerst te ontdekken welke sterke punten dat in zijn of haar geval zullen zijn. Als je in je verbeelding droomt van een mooie plek die door ervaringen van anderen gebouwd en gekleurd werd is het te vergelijken met iemand die een kaart probeert te lezen die daartoe nog niet in staat is en die een nog onduidelijk door anderen uitbeelding en kleuring aan krachten probeert te ontdekken die niet de jouwe zijn laat staan die van je onbekende zelf om nodeloze moeite te doen daar terecht te komen is zonde (Hebreeuws: 'Het overtreden van een rechtvaardige maatstaf').

  • #2

    Cindy Mirande (donderdag, 31 juli 2014 11:10)

    Wat een wijs commentaar:-) Ik ben het met je eens dat je er met aanmoedigen alleen niet komt, maar zoals ik al schreef gaat het ook om het herkennen en zien van mogelijkheden. En daar heb je anderen wel voor nodig. Ik zal er nog eens een blogpost aan wijden. Dank voor je reactie, het zet weer aan tot denken en leren...