Bevrijd van zekerheid

Als muzikant & ondernemer heb ik mij de kunst van het improviseren eigen gemaakt. Het ter plekke spontaan creëren of bedenken van concepten (lees: improviseren) is een vaardigheid die ik niet alleen als zangeres, maar ook in mijn ondernemers- en onderwijsactiviteiten inzet.

 

Wanneer je de behoefte hebt iets uit te willen drukken zul je ook bekwaam genoeg moeten zijn om die behoefte te kunnen vervullen. Ook dien je goed in het hier en nu te blijven en te luisteren naar wat je medemuzikanten aan het doen zijn. Het is een combinatie van lef, aanleg, luisteren, leren en veel oefenen.

 

Ook als docent en workshopleider heb ik een muzikale stijl van begeleiden. Wanneer ik mij voorbereid op een les of workshop leg ik de akkoorden en basisstructuur neer. Afhankelijk van de interactie met de groep speel ik dan in op specifieke behoeften en kleuren we samen het leerproces in. Net als een songwriter geef ik vorm aan structuur, ritme, dynamiek en zoek ik naar de harmonie binnen de groep.

 

Op dit moment ben ik betrokken bij het vormgeven van een decor- en belevenisconcept voor een congres met als thema ‘bevrijd van zekerheid’. Hoe mooi is dat: improviseren is letterlijk je kunnen bevrijden van zekerheid! Als verkenner van de tijdgeest (ik geef o.a. les in trendprognose en conceptontwikkeling) signaleer ik een omslag in hoe onze samenleving zich ontwikkelt: we moeten leren omgaan met onzekerheid en daarvoor is een nieuwe mindset nodig.

 

Onszelf opnieuw uitvinden om in te kunnen spelen op deze tijd van snelle veranderingen. Leren te improviseren, vertrouwen op ons eigen kunnen en weten waarin wij het verschil kunnen maken. Niet bang zijn om fouten te maken en ons overgeven aan de flow van het creatieve veranderingsproces, en daarbij kunnen vertrouwen op onze talenten en vaardigheden. Wanneer we ons overgeven aan deze vrije val bevrijden we onszelf van zekerheid en komt er ruimte voor nieuwe ideeën, werkwijzen en oplossingen en geven we vorm aan een nieuwe realiteit.

 

En jij? Aan welke zekerheden klamp jij je nog vast, wat weerhoudt jou van een vrije val?

 

pssst; laat je ook muzikaal inspireren door mijn song freefall.

 

Geïnspireerdegroet, Cindy Mirande

Synergizer @PLUG INspiration

Commentaren: 0