Het verhaal van connectico's: van individuele naar collectieve creativiteit 

Wanneer we het over creativiteit hebben, zijn we geneigd te denken aan een originele individuele actie. Maar wat als er meerdere mensen betrokken raken bij het creatieve proces? Is deze collectieve creativiteit dan slechts een optelsom van de creativiteit van de individuen? Of kan er een synergie ontstaan die meer is dan de som der delen?


Zelf heb ik de stap gemaakt van individuele naar collectieve creativiteit. Naast het vormgeven van verhalen in materie (beeld en ruimte) raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het vormgeven van menselijke interactie en kennisoverdracht. Mede aangewakkerd door een opdracht van een organisatie-adviesbureau. De opdracht? Een relatiegeschenk waarin de verbinding tussen mensen in netwerken, organisaties en samenwerkingsverbanden in de zorg werd gesymboliseerd. Hiervoor heb ik schakelbare mensfiguurtjes ontworpen waarmee zowel twee- als driedimensionale structuren kunnen worden gemaakt. Deze zogenaamde connectico’s zijn uiteindelijk het startpunt gebleken van een nieuwe richting waarin ik mensen, informatie en ideeën met elkaar ben gaan verbinden. Het verhaal dat ik in een tastbaar product had vormgegeven ben ik letterlijk gaan leven.


Tijdens het organiseren van het bijbehorende benefietevenement Club Connectico’s op eigen initiatief in 2007 (een ongewoon podium voor ondernemende mensen) heb ik kunnen ervaren hoe zo’n collectief proces in zijn werk gaat. En hier veel van geleerd. Ik heb mijn eigen kwaliteiten en valkuilen leren kennen en die van anderen. Want met enthousiasme alleen kom je er niet. Pas als je een daadwerkelijke verbinding aangaat met de ander onstaat er synergie. Je moet weten wat de kracht is van de ander en diegene de ruimte geven zijn eigen ding te doen. 


Uit onderzoek (taggar, s. 2002) blijkt dat collectieve creativiteit een synergetische werking heeft als individuen op een bepaalde manier samenwerken. Individuele creativiteit zorgt voor basismateriaal van nieuwe ideeën, maar het collectief bepaalt hoe dit materiaal zich ontwikkelt in collectieve creativiteit. Kortom, door samen te werken wordt een creatief proces versterkt. Ik had het geluk te mogen samenwerken met mensen die elkaar goed aanvulden. Een perfecte combinatie van denk-, daad-, gevoels- en besliskracht. Samen met een team van studenten, starters en ervaren ondernemers hebben we uiteindelijk een geweldig evenement neergezet. Een bonte mix van creatieve ondernemers afkomstig uit verschillende disciplines tilden het evenement naar een hoger niveau. Het concept gaf richting maar ook genoeg ruimte om er zelf een creatieve invulling aan te geven. Zo liepen er kunstenaars rond met interactieve t-shirts waarmee je met de connectico’s vier op een rij of boter kaas en eieren kon spelen. Dat kon ik zelf echt niet bedenken! Het resultaat kun je hier bekijken.


Nu zet ik mijn individuele creativiteit steeds meer in om mensen en organisaties te inspireren en te begeleiden in het ontwikkelen van hun (gezamenlijke) creativiteit, kennis en ondernemersschap. Volgens de principes van cocreatie: altijd in dialoog, met een gemeenschappelijk doel, op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid, in openheid en vertrouwen en tenslotte met een hoge dosis enthousiasme en focus op resultaat in een divers en interdisciplinair collectief. Want de tijdgeest vraagt om nieuwe wegen, werkwijzen en oplossingen. Anders leren denken, doen en samenwerken. Complexe problemen vragen om de inzet van collectieve creativiteit zodat we in kunnen spelen op de ingrijpende veranderingen die ons te wachten staan. In ons werk en in ons leven. Als individu en onderdeel van het collectief. En de connectico’s? Die gebruik ik nog steeds als gereedschap om dit proces te illustreren. Heb jij ook al de synergie van cocreatie mogen ervaren? Ik ben benieuwd naar jouw/jullie verhaal…

 

Commentaren: 0